středa 19. září 2012

Peterson Donegal XL-81


Firma Peterson s oblibou pojmenovává své dýmky podle všemožných částí - území Irska. Hrabství Donegal patří k "chudším" částem Irska a tak si ho v Dublinu vybrali jako předlohu pro název celé modelové řady levných rustikovaných dýmek, které se ovšem vyznačují nepřekonatelným poměrem výkon cena mezi strojovými dýmkami, resp. vyznačovaly, protože pro mě (asi nejen pro mě) dost nepochopitelná současná cenová politika firmy Peterson katapultovala cenu těchto dýmek téměř o polovinu jejich původní ceny směrem nahoru. Je to dost škoda, ale zároveň si mohu alespoň trochu spokojeně promnout ruce, protože jsem si jich několik stačil pořídit ještě za tu starší, příjemnější cenu. A XL-81 byla první, proto si asi zaslouží, abych ji dal v představování přednost před ostatními.

Shape 81 vychází z velmi oblíbeného rhodesianu Squire ze řady Sherlock Holmes a a její rustikované verzi je skutečně velmi podobný. Při přímém srovnání si ale povšimnete určité menší "honosnosti" Donegalu a dýmka je tak nějak celkově menší oproti Sherlockovi. Zcela určitě se jedná o jeden z nejoblíbenějších shape firmy Peterson a i dýmkaři, kteří se o petersonky až zas tak extra nezajímají jej při výběru třeba jen jediné dýmky této firmy do své sbírky velmi oceňují a preferují.


V mé sbírce tedy rozhodně chybět nemohl. Dýmku jsem kupoval na osvědčené e-trafice zhruba pře třemi lety a stále mi věrně slouží. Je zdobena klasickým stříbrným kováním, opatřena náústkem p-lip a samozřejmě výborně vrtaná. Je vybavena komorou na 9mm filtr jak celkem běžné u veliké většiny u nás prodávaných dýmek.
Má středně velký kotlík, vlastně je to taková velice pohodová velikost, když si chcete zakouřit, ale nechcete obětovat příliš mnoho času. Kotlík se směrem ke dnu svažuje do určitého konusu, dýmka je u dna poměrně úzká, ale nemohu říci, že bych s tím měl nějaké problémy, protože tento "deficit" vyvažuje ne příliš velká hloubka takže se nemusím bát, že bych si tabák ke konci moc udusal jak se mi někdy stává u vyšších kotlů podobného průřezu.


K dýmce mám určitý nostalgický vztah a kouřím z ní velmi rád, řekl bych, že patří určitě k mým nejoblíbenějším. Naprosto pohodově se drží v zubech, nepáčí čelist a i přes svou určitou "bytelnost" působí střízlivým dojmem.


Délka: 140mm
Výška hlavičky: 48mm
Šířka hlavičky: 50mm
Rozměry tabákové komory: 20x35mm
Filtr: 9mm
Váha: 62g
Kouřené tabáky: Peterson 3P Perfect Plug

Žádné komentáře:

Okomentovat