čtvrtek 9. srpna 2012

Peterson Return of Sherlock Holmes Milverton


Milverton byl podle A.C. Doyla, resp. v jeho detektivních příbězích Sherlocka Holmese vykreslen jako "nejhorší člověk v Londýně", vyděrač, zkrátka padouch. Jelikož se jedná
o nepřehlédnutelnou postavu nemohla dýmka pojmenovaná podle této postavy chybět v sérii dýmek Return of Sherlock Holmes. Tato série následovala po úspěšné sedmidenní sadě Sherlock Holmes Original, která se objevila v polovině osmdesátých let.
Dýmky této série mi velmi učarovaly, mají své osobité kouzlo a přímo z nich dýchá atmosféra starého Londýna, kterou A.C. Doyle ve svých detektivkách tak krásně přiblížil.
Samozřejmě - najde se spousta rýpalů, kteří budou firmu Peterson podezírat ze ždímání svých zákazníků, sledování komerčních cílů, využívání poularity Sherlocka Holmese jako prostředku k vytřískání co největších výdělků...no...tak trochu je to samozřejmě pravda, nakonec taková je doba, ale upřímně. Každé zboží má svého kupce a opravdového fandu této série finanční stránka až tak nezajímá.
Na "svého" Milvertona jsem narazil před časem na webu polského prodejce fajkowo.pl a příliš jsem o koupi přemýšlet nemusel. Za prvé - byl to můj první Sherlock vůbec a druhý důvod je ten, že cena byla natolik příjemná (v přepočtu kolem 18 stovek ! ), že jsem po něm okamžitě sáhl. Jedná se sice o levnější - tedy rustikovanou povrchovou úpravu, ale i tak - za stejnou cenu se u nás tehdy prodávaly dýmky řady Kinsale, což je vlastně taková levnější kopie originálních Sherlocků.


Co dodat. Naprostá klasika - jen sednout do křesla, nacpat, zapálit a poslouchat (číst) příběhy Sherlocka Holmese.(-.
Přes své rozměry se jedná o dýmku překvapivě lehkou, navíc je natolik vyvážená, že nečiní absolutně žádný problém udržet ji bez opory ruky i delší dobu. Náústek je zahnutý tak, že dýmka do pusy prostě padne, nijak nepáčí čelist a kouření z ní je velmi pohodlné.

 


Délka: 145mm
Výška hlavičky: 56mm
Šířka hlavičky: 34mm
Rozměry tabákové komory: 21x48mm
Filtr: 9mm
Váha: 64g
Kouřené tabáky: Dunhill My Mixture 965

Žádné komentáře:

Okomentovat