středa 8. srpna 2012

Peterson System Standart 312 Smooth

Princip petersonových systemovek asi netřeba nějak obšírněji představovat. Takže jen krátce.
Výhoda tohoto systemu spočívá ve zvláštním vrtu navíc v krčku dýmky, který slouží ke srážení kondenzátu a vlhkosti během kouření a umožňuje tak suchý a chladný kouř ještě podpořený specielním petersonovským ukončením náústku zvaným p-lip. Obliba tohoto vynálezu (patentováno roku 1894) v době svého vzniku byla pochopitelná. Dýmkařská "hygiena" nebyla tehdy zdaleka ještě tak vyvinutá ( kouřit z jedné dýmky i několikrát denně bylo vcelku běžné) , kouřily se tabáky, které vytvářely mnohem větší množství kondenzátu než je přípustné v dnešní době a navíc se jednalo o dýmky velmi robustní, zkrátka konstruované tak, aby vydržely i nepříliš citlivé zacházení. V dnešní době už standartky tak oblíbené nejsou - u mnohých dýmkařů zřejmě kvůli přehnané robustnosti, ale stále se jich prodává poměrně dost. Výhoda suchého a chladného kouře bez větší námahy je dostatečně lákavá i dnes.
Řada System Standart dnes stojí v řadě všech systemovek co se týká ceny nejníže pod propracovanějšími a v neposlední řadě mnohem hezčími dýmkami řad Premier System a System De Luxe.

Ale zpět k tématu dnešního příspěvku.
Třistadvanáctku jsem si objednal z webu mysmokingshop.co.uk. V Anglii jsou tyto dýmky poměrně levné - ve srovnání s cenami u nás vychází konečná cena zhruba na polovinu. Nevýhodou je jednak obtížnější, spíše téměř nemožná kontrola vrtání podle fotografií jak jsme zvyklí např. na e-trafice a druhý důvod proč si koupi případně rozmyslet je pouze vzorová fotografie dýmky na webu - nejedná se tedy o kus, který kupujete, tudíž kontrola např. kresby dřeva je nemožná. Rozhodl jsem se tedy toto všechno riskovat a jak to dopadlo je  částečně vidět na fotografiích.


312 je bentka střední velikosti, kotel má rozměry 19x40mm, tedy standart a tak akorát. Vrtání kouřového kanálku vyšlo tak jak jen u klasického vrtání u takhle ostrého bentu vyjít mohlo, když se trochu chce  - tedy dobře. Kresba dřeva vyšla jakžtakž slušně, hlavně z pravé strany, levá je taková trochu jalová. Rovněž se na dřevu najde pár kazíků, ale není to nic závratného, resp. všimnout si jich lze pouze při bližším zkoumání. Jak je u řady System Standart zvykem kování je obyčejné - niklované, stříbro si Peterson nechává pro vyšší modelové řady. Náústek je opatřen p-lipem a dýmka je bezfiltrová. Opět jeden z rozdílů oproti "standartkám", které se objevují v prodeji u nás - bývají totiž běžně připraveny na 9mm filtr. Kdyby to náhodou někoho mrzelo a absence filtru byla pro něho překážkou tak vězte, že alespoň na 6mm filtr si dýmku upravíte velmi snadno bez toho, abyste museli navštívit dýmkařského mistra. Stačí k tomu jen 5mm vrták a zbytek dokončit pilníčkem či smirkovým papírem a trocha šikovnosti a trpělivosti. V tomto bodě se asi hodně kolegů neuznávajících dýmkové filtry a u standartek tuplem chytá za hlavu, tito to tedy mohou považovat pouze za doplňující informaci.(-.


Dýmka je to velice praktická, kouří se z ní pohodlně a tabák v ní jak je u standartek zvykem hoří velice chladně a sušše.


Délka: 145mm
Výška hlavičky:  50mm
Šířka hlavičky: 30mm
Rozměry tabákové komory: 19x40mm
Filtr: 6mm
Váha: 56g
Kouřené tabáky: Van Rossems Troost Slices


Žádné komentáře:

Okomentovat