neděle 23. září 2012

Tomáš Mahovský Pot



Dýmky Tomáše Mahovského jsou široké dýmkařské veřejnosti velmi dobře známy. Tomáš má jako výrobce svůj nezaměnitelný rukopis, jeho dýmky si s ostatními výrobce spletete velmi těžko, je to takřka nemožné. Vyznačují se osobitým tvarem, určitou "buclatostí" a robustností, přesto jsou však ladné a pro dýmkaře přitažlivé.
Dýmka, kterou dnes představuji se svým způsobem tomuto trendu vymyká. Jednak Tomáš se specialuzuje převážně na bentky a v porovnání s jeho produkcí je tato dýmka opravdu poměrně subtilní a malá, jednak velikostí a v neposlední řadě i velikostí kotle, které bývají běžně mnohem větší.
K dýmce jsem přišel na posledním celorepublikovém srazu, který se konal v Písku 14.-16.9.2012. Určitou tradicí na těchto srazech se stala dražba ve prospěch domova Sv. Anežky v Týnu nad Vltavou. Do dražby dávají dražební předměty jakou jsou tabáky a různé jiné dýmkařské i nedýmkařské  propriety a rovněž zúčastnění výrobci dýmek, kteří jsou rovněž členy Pipe Clubu Dýmka.net neopomenou věnovat na tyto účely nějakou svoji vyrobenou dýmku. Je to zcela jistě velmi chvályhodná činnost a všichni členové klubu jsou na tyto akce patřičně hrdí. A právě popisovaná dýmka se rovněž mezi jinými ocitla v dražbě.
Tvarem asi nejvíc připomíná Pot, proto jsem si ji i tak pojmenoval. Na délku má něco kolem 13cm, rozměry kotle jsou cca 20x35mm, je bezfiltrová a náústek je z akrylu. Váží něco kolem 55g.
Po levé straně krčku je typické značení a sice velké TM - mezi písmeny se nachází nepostradatelný basový klíč.



Jak je vidět na fotografiích dýmka má velice hezkou kresbu. Když ji člověk zkoumá trošku déle dojde mu, že ač je menších rozměrů, nese i tak typické znaky všech dýmek od Toma, tedy určitou robustnost a současně vyváženost tvaru, avšak v tomto případě jsou všechny popisované znaky jaksi vybalancovány do menší velikosti. Skvělé!
Na spodní straně hlavičky je ploška, díky níž dýmka při odložení spočívá na stole zcela stabilně a stojánek je naprostou zbytečností. Netřeba se bát, že by se v poloze na stole převrhla a obsah se nedejbože vysypal.
V koutku rovněž spočívá naprosto samozřejmě a není nejmenší problém ji kouřit i delší dobu bez opory ruky. Zrovna z ní kouřím při psaní tohoto příspěvku (-.


Délka: 135mm
Výška hlavičky: 42mm
Šířka hlavičky: 35mm
Rozměry tabákové komory: 21x33mm
Filtr: není
Váha: 55g

Kouřené tabáky: -

Žádné komentáře:

Okomentovat