sobota 24. listopadu 2012

Peterson Captain Pete XL-90

Protože Peterson pojmenovává své dýmky po různých městech, slavnostních událostech a osobnostech čekal jsem, že v případě názvu této dýmky narazím na netu na nějaké informace o slavném vojákovi. Omyl, je to úplně jinak. Captain Pete byla anglická odnož Petersonu (jinak firma sídlí pochopitelně v Irsku ve městě Dublin, ale to jen tak na okraj), která tuto modelovou řadu vyráběla v letech 1899-1960 přímo v Anglii. Dnes už je výroba celé modelové řady zpět v Irsku.

V podstatě se jedná o známé tvary s jedním opravdu viditelným rozdílem. Jsou totiž kratší bez toho, aniž by se nějak zásadně měnil tvar dýmky. Dobře viditelné to je v přímém srovnání, v mém případě s Donegalem XL-90, o kterém jsem psal zde. Stejná velikost hlavičky, totožné proporce tabákové komory jen je dýmka asi o 1 cm kratší.
Vůbec to nepůsobí nijak rušivě a co se týká pohodlí při kouření klasickou XL-90 dokonce převyšuje. V puse sedí tak dokonale, že ji při kouření skoro necítíte mezi zuby, i přes svou mohutnost vám přijde, jako byste měli mezi zuby pírko. Je to samozřejmě trochu přehnané přirovnání, které ale v tomto případě splňuje svůj účel.

Dýmka je klasicky vybavena náústkem p-lip a připravena na 9mm filtr, kresba je zprava skutečně krásná. Na levé části hlavičky je takové hluché místo, které celkový vzhled malinko kazí, ale není to žádná tragédie. Ozdobný koužek je naprosto totožný s tím, který je používán u řady Kinsale.

Rozměry dýmky:
Délka: 125mm
Výška hlavičky: 53mm
Šířka hlavičky: 33mm
Rozměry tabákové komory: 20x40mm
Filtr: 9mm
Váha: 63g
Kouřené tabáky: Mac Baren Mixture Scottish Blend, Mixture Flake

Žádné komentáře:

Okomentovat