úterý 15. ledna 2013

Peterson Silver Spigot XL-26 Rustic

Dýmky typu spigot, zvláště od Petersona se mi vždycky hodně líbily. Bohužel jedná se o dýmky převážně vyšší cenové kategorie takže dosti dlouho trvalo, než jsem byl schopen se k takové dýmce dohrabat. Dlužno podotknout, že se mi ji podařilo sehnat úplně novou, netknutou a za velice příjemnou cenu. Jediné co potřebovala byla celková renovace zašlého náústku a přeleštění dýmky, dlouho se válela někde ve výloze a vypadala tedy velice zanedbaně. Kdo má zkušenosti s takovými ležáky určitě potvrdí, že ebonitový náústek se dokáže působením slunečního světla zabarvit až neuvěřitelně.


Spigot ve zkratce znamená to, že krček dýmky je ukončen kováním, náústek jako takový je bez klasického čepu a část náústku, která se do něj zasunuje je taktéž "okována". Peterson tím ve své době reagoval na požadavek vojáků, kteří si často stěžovali, že u klasických dýmek se jim v polních podmínkách lámou čepy a tedy takto "okovaná" dýmka vydrží víc a co je její nesporná výhoda - dá se bez problému a rizika poškození rozebrat i když se kouřením dost rozpálí.


XL-26 tvarově odpovídá dýmce "Hansom" ze série Return of Sherlock Holmes. Musím říci, že tento tvar se mi vždycky ze všech Petersonových dýmek z uvedené řady líbil nejméně, ale to už není pravda. Když totiž držím dýmku skutečně v ruce musím uznat, že je opravdu nádherná. Její tvar je možná poněkud netypický, ale přesto plně vyvážený.
Dýmka je i přes své rozměry až neskutečně lehká, zatím jsem ji nekouřil, ale jsem přesvědčen, že po této stránce to bude opravdová pohoda. Náústek je klasicky ebonitový se skusem fishtail, je tu možnost použití 9mm filtru. Dýmka je naprosto bez kazu, rustik je nádherně jemný, spíše něco mezi rustikem a sandblastem a hladké části hlavičky mají celkem hezkou kresbu.
Z tohoto spigotu mám opravdu radost a určitě bude zaujímat přední místo v mé sbírce.

Rozměry dýmky:

Délka: 145mm
Výška hlavičky: 63mm
Šířka hlavičky: 43mm
Tabáková komora: 21x50mm
Filtr: 9mm
Hmotnost: 52g
Kouřené tabáky: Dunhill Royal Yacht

Žádné komentáře:

Okomentovat